Wat is een uitwendige draaiing?
Wat is een uitwendige draaiing?
Wanneer jouw kindje in stuitligging ligt, kan de verloskundige proberen hem door middel van een uitwendige draaiing in de goede positie te manoeuvreren.
Ook wel versie genoemd
Dit wordt ook wel versie genoemd. Bij deze procedure duwt de verloskundige van buiten hard tegen je buik en je baby in je buik om hem zo rond te kunnen draaien.
Rond 36 weken uitvoeren
Het beste moment om een uitwendige draaiing uit te voeren is rond de 36 weken zwangerschap. Dan is er voor je kindje nog net genoeg ruimte in de baarmoeder om te kunnen draaien, er is echter niet meer zoveel ruimte dat hij ook gemakkelijk weer terug kan draaien.
Eerst een echo maken
Wanneer er een draaiing gaat plaatsvinden wordt er eerst een echo gemaakt om te kijken hoe je baby precies ligt. Ook na de draaiing wordt er met een echo gekeken of de draaiing daadwerkelijk is gelukt.
Controle hartslag kindje
Gedurende het draaien controleert de verloskundige ook steeds de hartslag van je kindje. Het kan voorkomen namelijk dat zijn hartslag tijdelijk daalt. Maak je geen zorgen dit hoeft geen probleem te zijn, maar mag tegelijkertijd niet te lang duren.
Complicaties zeer zeldzaam
In zeer zeldzame gevallen treden er complicaties op na een draaiing. In dat uiterste geval word je dan in het ziekenhuis opgenomen en is het mogelijk dat je moet bevallen of een keizersnede moet ondergaan.
Niet prettig maar pijn is draagbaar
Een uitwendige draaiing is geen prettig gevoel, maar de pijn is te doen. Vaak heb je de dag erna een beurse buik. Je kunt eventueel paracetamol nemen tegen de pijn.