< Alle onderwerpen
Afdrukken

Harde buik bij zwangerschap

Harde buik bij zwangerschap

Wij spreken van een harde bui bij zwangerschap wanneer de baarmoeder samentrekt. In principe doet een harde buik geen pijn, maar deze kan wel vervelend aanvoelen. Wanneer een harde buik wel pijn doet, regelmatig voorkomt of gepaard gaat met vochtverlies of bloedverlies, dan is het raadzaam direct je verloskundige te waarschuwen.

In principe onschuldig

Een harde buik is dus in principe een onschuldig verschijnsel. De harde buik kan ontstaan door bewegingen van je baby, in een periode waarin jouw baarmoeder snel groeit, door een potentiele blaasontsteking of tijdens of na het vrijen.

Meer rust nemen

Heb je vaker last van harde buiken, ook vroeger in de zwangerschap, dan kan dat ook een teken van je lichaam zijn dat je iets meer rust moet nemen. Zeker in de laatste weken voor de bevalling komen harde buiken namelijk wat vaker voor. Dat is omdat de baarmoeder op deze manier oefent voor de echte bevalling die kort daarna zal gaan plaatsvinden. 

Tips

Het helpt vaak om warmte te geven aan de harde buik, neem bijvoorbeeld een warme douche of leg een warme kruik bij je buik, zo kan je buik lekker ontspannen.

Inhoudsopgave